Wat is het

De Cutera excelV laser heeft  2 golflengtes (532 en 1064 nm ) waarmee oppervlakkige storende bloedvaten in de huid selectief kunnen worden verwijderd zonder de overige structuren van de huid te beschadigen.

Hoe werkt de laser?

Volgens de grootte en de kleur van de bloedvaten kiest uw arts een golflengte, energie en pulsduur die het bloedvat selectief beschadigt op een veilige manier. (selectieve fotothermolyse). Uw lichaam ruimt het bloedvat dan geleidelijk op in de volgende 6-8 weken. De energie wordt afgeleverd doorheen een gekoeld handvat wat de behandeling comfortabeler maakt en neveneffecten helpt voorkomen.

De behandeling is gevoelig tot licht pijnlijk, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen.

Wat kan behandeld worden?

Couperose: uitgezette bloedvaatjes op de wangen, neus , kin en voorhoofd. Berust op een persoonlijke , meestal familiale aanleg. Neemt toe met de leeftijd en kan aanleiding geven tot een storende rode kleur in het gelaat.

Door de mogelijkheid van een grote spotsize  laat de ExcelV toe alle vormen van couperose vlot te behandelen, zelfs zeer fijne dense netwerken op volledige wangen. Naargelang de patiënt zijn meestal 2-3 behandelingen nodig om een goede verbetering te bekomen. Het effect van de behandeling kan best beoordeeld worden na zes weken. Soms is na de eerste behandeling het effect nog weinig duidelijk.

De laser verandert uiteraard de persoonlijke aanleg niet, dus is vaak in de komende jaren en opvolgbehandeling nodig om nieuwe bloedvaten tijdig weg te nemen. Flush( gemakkelijk en hevig rood worden) betert wat met de laser , maar kan niet volledig weggenomen worden : hiervoor bestaat aanvullende therapie.

Erythrosis: analoge uitgezette bloedvaten op hals en decolleté, meestal door vroegere zonblootstelling. Hier zijn vaak 3-5 behandelingen nodig, maar meestal met een meer blijvend effect.

Spider naevus: klein bloedvatgezwelletje (angioom) met een centraal diepliggend aanvoerende bloedvat, meestal op gelaat en bovenste deel van de borst. Meestal 1  behandeling, maar soms verrassend recidiverend.

Kersangiomen: kleine ronde rode tot paarse verheven angioompjes op de romp, ledematen en gelaat. Erfelijke aanleg, aantal neemt toe met de leeftijd. Meestal 1 behandeling.

Wijnvlek: aangeboren vlakke roze, rode tot paarse vlek bestaande uit talrijke kleine bloedvaatjes. Sommige reageren zeer vlot op behandeling, ander hebben meer dan 10 sessies nodig om opklaring te bekomen. Volledige opklaring is mogelijk, maar kan niet steeds bekomen worden. Soms zijn andere lasers nodig : uw dermatoloog kan voor u bepalen welke aanpak meest kans op slagen heeft.

Besenreisen (fijne oppervlakkige spatadertjes): kunne vaak ook goed behandeld worden met sclerocompressietherapie(droogspuiten). Uw dermatoloog kan voor u bepalen welke aanpak meest kans op slagen heeft.

Zijn er beperkingen vóór of na de behandeling?

Op het moment van de behandeling mag u niet gebruind zijn (door de zon of zonnebank). Bij een teveel aan bruin pigment in de huid bestaat het gevaar dat de behandelde zone geneest met een te lichte of te donkere kleur. We raden dan ook aan om gedurende 4 weken vóór en tot 1 week na de behandeling blootstelling aan de zon te vermijden.

Er mogen geen ontstekingen (zoals een koortsblaas) of open wonden zijn in de te behandelen zone. Voor de behandeling moet de huid vrij zijn van crème en make-up.

Zijn er bijwerkingen?

Roodheid verdwijnt meestal na enkele uren.

Vooral bij gelaatsbehandeling kan zwelling optreden soms vrij uitgesproken kan zijn, maar steeds verdwijnt na enkele dagen. Deze zwelling is steeds volledig onschuldig. Koude kompressen kunnen helpen om het zwellen tegen te gaan.

In enkele gevallen kunnen puntvormige bloedingen of kleine blaren ontstaan. Deze genezen in de week volgend op de behandeling en laten geen littekens na. Het aanbrengen van make-up mag vanaf de eerste dag na de behandeling. Hard wrijven(bvb bij het demaquilleren) moet de eerste dagen wel vermeden worden.

Tijdens de behandeling moet door alle aanwezigen in de behandelruimte een speciale bril worden gedragen om de ogen te beschermen. Daarom is het wenselijk geen kleine kinderen mee te brengen.