Wat is het?

De gefractioneerde CO2-laser verwijderd minuscule kolommetjes huid op geregelde afstanden door middel van een speciale scanner, en zorgt door de warmteontwikkeling in het derm voor een contractie van oud en vorming van nieuw collageen, waardoor een aanspannend effect optreedt. De laser laat 80% van de tussenliggende huid intact, wat zorgt voor een snelle genezing en beduidend lager risico op neveneffecten ten opzichte van de vroeger volledige resurfacing.

Wat kan behandeld worden?

  • Ernstige zonneschade van het gelaat/ hals / decolleté
  • Diepe gefixeerde rimpels rond de mond, ogen, wangen, ….
  • Verlapping van de onderste oogleden (correctie zonder litteken)
  • Acnelittekens
  • striemen
  • Littekens na trauma, chirurgie, …

Ene sterke verbetering en vervanging van de esthetische hinder kan bekomen worden, maar meestal geen volledige verdwijning.

Hoe verloopt de behandeling?

Na een huidonderzoek, uitgebreide uitleg over de procedure en de te verwachten effecten, en het doornemen van de geïnformeerde toestemming wordt een behandelingsschema opgesteld. Sommige zones kunnen zonder verdoving behandeld worden, bij andere moet eerst gedurende 1 uur een verdovende crème worden aangebracht. De behandeling zelf voelt als speldenprikken en duurt naargelang de uitgebreidheid 15-30 minuten. De meeste last hebben patiënten van het branderig gevoel dat tijdens en na de behandeling optreedt en enkel uren aanhoudt. Dit wordt niet beïnvloed door de verdovende creme, maar kan wel gekalmeerd worden door veelvuldig Flamigel aan te brengen.

Onmiddellijk na de behandeling is er roodheid. De dag erop is er zwelling en zijn er minuscule wondjes die meerdere malen per dag verzorgd moeten worden met Flamigel. Na 3 dagen zijn er kleine korstjes die met Cicaplast of Cicalfate post-Acte kunnen verzacht worden. Na 5-7 dagen is er alleen restroodheid die men perfect kan camoufleren.

Bij behandeling van het gelaat is het best te rekenen op een 1 tot 2 weken sociale hinder. In principe kan men na 3 dagen het werk hervatten, tenzij het zeer vuil of stofferig werk betreft.

Het effect van de behandeling is maximaal na zes maanden. Per behandeling is er beterschap, maar naargelang de indicatie kunnen 3-5 behandelingen nodig om het gewenste effect te bekomen. De tijd tussen twee opeenvolgende sessies bedraagt minstens 2 maanden.

Zijn er beperkingen vóór of na de behandeling?

Na de behandeling moet zon en zeker zonnebank zoveel mogelijk vermeden worden gedurende 6 weken, onder andere door het gebruik van een SPF 50 zonnecreme.
Voor behandelingen rond de mond en uitgebreide behandelingen in het gelaat is het aangewezen 1 dag op voorhand en tot 5 dagen nadien medicatie tegen koortsblazen in te nemen.

Is de behandeling permanent?

Huidveroudering is een voortschrijdend proces. De laser kan de huid sterk verbeteren, maar heeft uiteraard geen invloed op de invloed van de leeftijd. Littekens kunnen wel een blijvende verbetering vertonen.