GEFRACTIONEERDE RADIOFREQUENTIE MET MICRONAALDEN

 Wat is het?

Bij fractionated micro-needle radiofrequency worden zeer fijne naaldjes in de huid ingebracht waarna op verschillende dieptes in de huid warmte wordt gegenereerd wat leidt tot krimpen van de huid en aanmaak van nieuw collageen.
De 49 naaldjes van 200 micron zitten op een handstuk van 10 op 10 mm en zijn geïsoleerd met goud zodat ze alleen op de top energie vrijgeven. Dit laat toe de diepte (0,5 tot 3,5 mm) en sterkte van de energie-vrijgave zeer goed te controleren en bijgevolg veel effect te bekomen in de diepere lagen van de huid met een minimale oppervlakkige beschadiging. Daarom is de sociale hinder beperkt tot maximum 1-2 dagen en kan de behandeling voor alle huidtypes toegepast worden met slechts een geringe beperking van zonexpositie (geen beperking in de zomer zoals bij de meeste lasers).

Wat kan behandeld worden?

Verslapping van de huid van het gelaat/ hals / decolleté/armen
Diepe gefixeerde rimpels rond de mond, ogen, wangen, ….
Verslapping van de onderste oogleden (correctie zonder litteken)
Acnelittekens
Striemen
Littekens na trauma, chirurgie, …

Het effect wordt bekomen doordat de huid reageert op de toegediende energie met aanmaak van nieuw collageen. Deze reactie is pas maximaal na 3-6 maand, is wisselend van persoon tot persoon, en neemt wat af met de leeftijd. Het is dus niet mogelijk om exact te voorspellen hoe sterk het effect is van 1 behandeling, maar het effect is wel steeds zichtbaar. Voor een duidelijk resultaat zijn normaal 3 tot 5 behandelingen nodig met een interval van 4-6 weken, afhankelijk van de reactie van de huid en de graad van effect die men wil bekomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Na een huidonderzoek, uitgebreide uitleg over de procedure en de te verwachten effecten, en het doornemen van de geïnformeerde toestemming wordt een behandelingsschema opgesteld en worden er foto’s genomen ter opvolging van het effect. De behandeling vraagt wat tijd en kan dus niet tijdens deze eerste consultatie uitgevoerd worden: de huid moet meestal gedurende 1 uur verdoofd worden met een speciale verdovende crème. De behandeling zelf voelt als speldenprikken en duurt naargelang de uitgebreidheid 15-30 minuten. Naargelang de behandelde zone en de diepte waarop gewerkt wordt is deze behandeling toch nog licht tot matig pijnlijk. Na de behandeling is de pijn direct voorbij en blijft er een gevoel van warmte en lichte spanning. Als nabehandeling volstaat een verzachtende crème voor 1-2 dagen.

De dag erop kan er nog steeds wat roodheid en zwelling zijn die maximaal 1-2 dagen aanhoudt. Er kunnen zich ook zeer fijne korstjes vormen die met de verzachtende crème snel verdwijnen.

Het effect van de behandeling is maximaal na zes maanden. Per behandeling is er beterschap, maar naargelang de indicatie kunnen 3-5 behandelingen nodig om het gewenste effect te bekomen. De tijd tussen twee opeenvolgende sessies bedraagt minstens 4 weken

Zijn er beperkingen vóór of na de behandeling?

Na de behandeling moet zon en zeker zonnebank best vermeden tot alle roodheid verdwenen is, onder andere door het gebruik van een SPF 50 zonnecreme.

Voor behandelingen rond de mond en uitgebreide behandelingen in het gelaat is het aangewezen 1 dag op voorhand en tot 5 dagen nadien medicatie tegen koortsblazen in te nemen.

Is de behandeling permanent?

Huidveroudering is een voortschrijdend proces. De behandeling kan de huid sterk verbeteren, maar kan de invloed van de leeftijd niet stilleggen. Onderhoudsbehandelingen kunnen dus nodig zijn. Littekens zullen wel een blijvende verbetering vertonen.