Hoe werkt laserontharing?

De laserstraal wordt geabsorbeerd door het haarzakje waardoor dit opwarmt en zo wordt vernietigd, waardoor er geen haargroei meer kan optreden. Hoe lichter het haar, hoe minder energie wordt geabsorbeerd en hoe meer behandelingen er nodig zijn. Iedereen met overmatige donkere beharing komt in aanmerking voor een epilatielaserbehandeling. Vooral donkere of dikke haren kunnen met een goed resultaat behandeld worden. Witte, rode of grijze haren reageren niet op deze behandeling.

Enkel de haarwortels die in de groeifase zitten zijn gevoelig voor de laserpuls. Daarom zijn er steeds meerdere behandelingen nodig, gemiddeld een 6-tal, om een sterke en blijvende verbetering te bekomen. De aanwezige dunne bleke haartjes en donshaartjes reageren niet op de behandeling, maar zijn ook meestal niet storend eens de donkere haren verdwenen zijn. Vooral op de romp en gelaat kunnen vanuit deze donsharen echter nieuwe donkere haren ontstaan, waardoor vaak daar een onderhoudsbehandeling (gemiddeld 1x/jaar) nodig kan zijn om het resultaat te verbeteren.

Hoe verloopt de behandeling?

Na een huidonderzoek, uitgebreide uitleg over de procedure en de te verwachten effecten, en het doornemen van de geïnformeerde toestemming wordt een behandelingsschema opgesteld. De behandeling zelf wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd verpleegkundige op onze praktijk, waarbij er steeds een bevoegde arts aanwezig is.

Omdat epileren de haarwortel tijdelijk onderdrukt is het aangewezen zes weken vóór de behandeling niet meer te epileren (waxen, pincet, elektrisch of andere methoden). De haren mogen wel geschoren worden. De dag van de behandeling moeten de haren op de te behandelen zone kort worden geschoren: dit mag eventueel thuis reeds gebeuren. Aparte haren of kleine gebieden worden best niet geschoren, zodat ze bij behandeling nog duidelijk zichtbaar zijn.

De Motus AX laser heeft een koeltip die in contact staat met de huid waardoor de omliggende huid en onderliggende bloedvaatjes tijdens de laserepilatie beschermd worden. Het resultaat is een pijnloze ontharing.

Na de behandeling is er nog een licht branderig gevoel, dat snel verdwijnt. Het aanbrengen van koud water of flamigel kan deze hinder sneller doen verdwijnen. Hard wrijven op de huid wordt best de eerste dagen vermeden.

Tussen de sessies moet een interval van 6-8 weken in acht worden gehouden, om de resterende haarwortels terug gevoelig te laten worden voor de volgende behandeling.

Tijdens de behandeling moet door alle aanwezigen in de behandelruimte een speciale bril worden gedragen om de ogen te beschermen. Daarom is het wenselijk geen kleine kinderen mee te brengen.

Zijn er neveneffecten?

Op de behandelde zones kan zwelling en erytheem (roodheid) optreden. Dit gaat gepaard met een licht branderig gevoel en verdwijnt na een paar uur. Uitzonderlijk kunnen kleine korstjes optreden, meestal doordat de haren voordien onvoldoende werden afgeschoren . Ook dit verdwijnt spontaan.

Omdat de laser werkt via opname van energie in pigment is het zeer belangrijk dat uw huid zo bleek mogelijk is op het ogenblik van de behandeling, zoniet kunnen oppervlakkige brandwonden en blaren optreden, die met een Flammazine of Flamigel moeten worden behandeld. In bepaalde gevallen kan de huid nadien tijdelijk lichter of donkerder worden. Daarom moet u minstens vier en liefst zes weken voor de behandeling blootstelling aan zonnestralen of zonnebank strikt vermijden. Ook tot een week na de behandeling is zon en zonnebank te mijden om pigmentatie te voorkomen.

Bij mensen die gevoelig zijn aan koortsblaasjes is een anti-herpes behandeling met medicatie nodig indien de zone rond de mond wordt behandeld.